contemporary kitchen in Georgian house

Georgian house: kitchen 

features: minimalist Leicht kitchen, jerusalem stone tiling, cork flooring, corian and soaped oak worktops, artemide lighting

Our client for this project had taken on a big challenge: to transform a quirky and landmark Georgian townhouse from its slightly tired state into a sensitively 'modern' home with enduring design qualities. Along with local architect  Richard Twinch she undertook major restoration and renovation works, including building a ground floor extension with a fantastic oval light-well as shown below. We were commissioned to work on the kitchen and bathrooms, which were required to be high spec but understated and timeless.

Working with Martin Williamson from  In-House Design, we designed a beautiful Leicht kitchen that makes use of all available space. The kitchen is subtle, minimal and practical; all distractions are removed with handle-free doors and built in or concealed appliances, lending it a feel more of furniture than many kitchens.

The doors are lacquered in soft matte olive and vanilla, with a cream corian worktop and built in appliances including a gaggenau extractor and induction hob. The kitchen opens up into the new extension space with its spectacular roof light, and double doors link through to the garden.

The island unit is designed as a stand alone piece of furniture, reminiscent of a  trunk or chest with its soaped oak wrap-around worktop and finger joints. 

The architectural lighting (fixed on what was once a support beam for a dentist's chair that was located in the room above) is a classic artemide design by Michele de Lucchi, and spots built in to the cupboards and shelves provide valuable task lightning. The pale laquered cork flooring compliments the soaped oak, and this other natural element ensures the space is warm with character despite its clean lines. 

The corian sink  is inconspicuously incorporated in the worktop, with a silk steel finished tap.

Our client chose Jerusalem stone, full of character and fossils for the splashback tiling. it is perfectly fitted from worktop to underside of wall cupboards, and a huge single piece makes up the splashback behind the hob. Flat spate brushed steel sockets are unobtrusively set into the stone. Two soaped oak shelves that match the island worktop lighten and add interest to an otherwise dark corner. On display are some of our clients' extensive collection of fine basket making by makers such as Jenny Crisp , Matthew Lewis, Molly Rathbone and Felicity Irons. For more details about beautiful baskets please visit the resource at Oxford's Pitt Rivers Museum or the wonderful Basketmakers Association.

Clean, timeless elegance and practicality. 

a peaceful bedroom and dressing room - north oxford house

Ash and glass wardrobes, handblown glass lighting, iridescent curtains.

Through the course of designing and researching for other rooms within the house, the design language for the bedroom became an extension of this yet with added softness.

We designed and built a fitted bed console with extending cupboard spaces either side as bedside tables. Small directional snake lights were installed for reading by. The wood is ash and was oiled for a soft finish.

Over the wooden chest in the bedroom (owners own- see above) hangs a stunning glass lamp by Italian designer Michele De Lucchi. It is hand blown by the designer as part of his design movement Produzione Privata, which is all about returning to the handcrafted and hand created using traditional methods. He is also a founding designer of the lighting giant: Artemide

We knocked through a full height opening linking this bedroom to a smaller adjoining room, to create a walk in dressing room. Both rooms have large windows virtually opposite each other, and the light floods through this linking opening, 

The colour scheme combines a heritage light teal with soft natural cream, to continue the naturalistic and healthy aspect. The bedroom was painted in a rich matt duck-egg blue, and the dressing room papered with a delicate design in ivory and blue of abstract poppies by David Oliver

The dressing room

features 3 large wardrobe units (designed and made by rogue-designs) made of solid ash and ash veneered panels with 8mm glass which is

 laminated and whitened through the centre of it making it opalescent in nature.Two tall units sit in alcoves either side of

the chimney breast. The third and main wardrobe has three sliding doors that open up to hanging space, and storage cupboards above making use of all the available room height.  It also incorporates a PIR sensor that lights the wardrobe when the door slides open.

We continued with the blond wood, ash, on this floor to keep the feel of lightness. We created a profile for the ash picture rail that would act as an architectural accent as well as a utility bar. Instead of a conventional picture rail, we took the idea and used it to great purpose i.e. unifying the two rooms. It made sense of the openings! It also housed hand crafted wooden pegs that act as clothes pegs. In the dressing room a mirror is created from the profile and integrated into the line. 

The curtain choice in both rooms always allows  light to be accepted through into the rooms, giving an ethereal quality to the room. The simplicity and continuity of glass, ash and deep soft natural wool carpet (from the fantastic range of natural flooring at Textures flooring) make the most of this space. 

Quiet luxury.